Hoppa till innehåll

Välbalanserad och dominerande smak av enbär, kryddiga friska inslag av citrus och blommiga toner. Den tillsatta sötman gör att saker och ting får en intressant vändning – den lyfter fram smaker och får en längre finish.

Hur fick Old Tom Gin sitt namn? Liksom historier om många cocktails och sprit vet ingen det exakta svaret…

Vi går tillbaka till 1700-talets England då gin konsumerades i rikliga mängder. Den brittiska regeringen försökte flera gånger begränsa flödet av gin genom att ta ut höga avgifter och skatter för att man skulle få producera och sälja gin. För att undgå beskattningen började pubägare sälja gin från träskyltar formade som en svart katt – en så kallad Old Tom – från pubens yttervägg. Efter att ett mynt hade deponerats i kattens mun hällde bartendern från andra sidan ett mått gin genom ett rör vid kattens tass.

Destilleringen var vid den här tiden inte den bästa, och för att dölja den värsta finkelsmaken tillsattes socker. Man tillsatte ibland terpentin för att fejka smaken av enbär och svavelsyra för att ge den utspädda spriten en rivigare smak.

Men idag sötar vi inte gin för att dölja smaker eller serverar gin genom en svart skylt formad som en katt – utan för att lyfta fram enbär, blommiga toner och göra ginen ännu mjukare.

SIGNATURE SERVE

 

Så här föredrar vi att servera vår Old Tom Gin i en Gin & Tonic

Recept:
• 5cl Lydén Distillery Old Tom Gin
• 10cl Neutral Tonic
• Citronzest

Hur man gör den:
Fyll ditt favoritglas med is, häll över Lydén Distillery Old Tom Gin, toppa med tonic och garnera med ett citronzest.

Servera och njut ansvarsfullt.