Hoppa till innehåll

EXPERIMENTAL #1

FIRST FILL CASK STRENGTH CASK GIN
500ml \ alc 57% \ Experimental

Experimental #1 – First Fill Cask Strength Cask Gin är ett unikt gin. Här har vi låtit vår prisbelönta gin ligga 100 dagar på endast fem stycken helt nya 30-liters fat, som är tillverkade av Småländsk ek. Ginet tappas upp och buteljeras för hand direkt från faten på fatstyrka.

Den har en dominerande smak av enbär & ekfat – vilket bidrar med både färg och sötma. Vi själva kallar den för en Sipping Gin, som man avnjuter precis som den är – rent. Eller varför inte i en Negroni, där sötman balanserar upp beskan.

Tidigare så har vi även använt oss av ek från Visingsö. Denna gången kommer eken från Runnarsköp som ligger en halvtimme från destillriet & ek från närheten av Katthult – mer Småländsk än så blir det inte.

Lydén Distillery Experimental #1
First Fill Cask Strength Cask Gin
Lansering: 3 Maj, klockan 10:00.
Antal flaskor till Systembolaget: 294st
Alkoholprocent: 57%
Volym: 500ml
Pris: 969:-
Artikelnummer: 55865

EXPERIMENTAL #2

OLD TOM GIN
500ml \ alc 43% \ Experimental

Lydén Distillery Old Tom Gin har en välbalanserad och dominerande smak av enbär, kryddiga friska inslag av citrus och blommiga toner. Den tillsatta sötman gör att saker och ting får en intressant vändning – den lyfter fram smaker och får en längre finish.

Hur fick Old Tom Gin sitt namn? Liksom historier om många cocktails och sprit vet ingen det exakta svaret…

Vi går tillbaka till 1700-talets England då gin konsumerades i rikliga mängder. Den brittiska regeringen försökte flera gånger begränsa flödet av gin genom att ta ut höga avgifter och skatter för att man skulle få producera och sälja gin. För att undgå beskattningen började pubägare sälja gin från träskyltar formade som en svart katt – en så kallad Old Tom – från pubens yttervägg. Efter att ett mynt hade deponerats i kattens mun hällde bartendern från andra sidan ett mått gin genom ett rör vid kattens tass.

Destilleringen var vid den här tiden inte den bästa, och för att dölja den värsta finkelsmaken tillsattes socker. Man tillsatte ibland terpentin för att fejka smaken av enbär och svavelsyra för att ge den utspädda spriten en rivigare smak.

Men idag sötar vi inte gin för att dölja smaker eller serverar gin genom en svart skylt formad som en katt – utan för att lyfta fram enbär, blommiga toner och göra ginen ännu mjukare.

LANSERING
22 MAJ 10:00